esmaspäev, 4. juuni 2012

Rabarber..

Rabarber ei kuulu eriti mu lemmikute hulka. Või lihtsalt ma pole söönud midagi nii väga head, mis rabarberi lemmikuks teeks. Mahl meeldib mulle. Ükspäev kui sai rabarberid ärakorjatud, siis hakkasin nendega mässama. Tahtsin kooki teha ja ledsingi ilusa retsepti Toit ja Trend mai-juuni 2012 numbrist.

Tosca kook rabarberiga

Kook:
2 muna
1,5dl suhkurt
50g võid
0,5 dl piima
2dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
300-350g rabarberit
1tl kaneeli

Kate:
80g võid
1dl suhkurt
2sl jahu
100g mandlilaaste
5-6 sl (vahu)koort

vahusta toasoojad munad ja suhkur kohevaks vahuks. lisa sulatatud või, piim ja läbi sõela jahu küpsetuspulbri segu ning sega ühtlaseks taignaks.
lõika rabarberid väikesteks tükkideks ja sega kaneeliga. sega rabarberitükid taignaga õrnalt läbi ja pane segu võitatud ja jahuga ülepuistatud koogivormi. hea oleks kui oleks lahtikäiv. küpseta ahjus 175 kraadi juures 25 min, kuni kook hakkab pealt kergelt pruunistuma.
Katte jaoks sulata potis või, lisa suhkur ja sega. kui suhkur hakkab sulama, siis lisa potti jahu ja küpseta pidevalt segades saadud segu. see järel vaja juurde koor ning kuumuta pidevalt segades, kuni segu on ühtlane. lõpuks lisa mandlilaastud ja sega läbi.
tõsta mandlisegu ühtlase kihina koogile ja küpseta veel 20 -25 min, kuni kook on kuldpruun. lase koogil u 10 min vormis taheneda ja tõsta seejärel jahtuma. Soe kook on eriliselt hea vanilje jäätisega. Kook tuli täitsa hea välja ja arvan, et teen seda teine kordki.


Rabarberit jäi üle ja siis tegin mahla.
Lõikasin rabarberid tükkideks, panin potti. kallasin vee peale, umbes nii, et peaaegu kattus rabarberid ära. Siis panin keema. keesid nii kaua kuni rabarberid olid pehmed, sellised pudised. Siis keerasin pliidi kinni ja hoidsin neid natuke aega niisama potis. võtsin sõela ja pisikese ämbri. Panin sõela sinna peale ja kallasin potist selle segu sõelale. ja lasin neil ise ära nõrguda. ja nii tegin terve potiga. Puhas mahl potti. suhkurt sisse. lasin keema tõusta, korjasin vahu ära ja purki. Mulle meeldib nii mahla teha, et oleks suht magus, et pärast ei peaks suhkurt juurde lisama.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar