pühapäev, 22. detsember 2013

Jõulud

24 ndal detsembril toimub perekondlik lõunasöök. Kus jagatakse kingituse (loos) ja istutakse suure, pika laua taga. Tihti jagame asjad ära, kes mida tegema peab. Minu ülesandeks oli seekord kook. 
Tükk aega nuputasin ja küsisin teistelt nõu, et mis kooki teha. Lõpuks erinevate katsetuste tulemusel jõudsin otsusele, et teen sellist sidrunikooki - sidrunikook. Tundus selline suhteliselt lihtne, huvitav ja välimuselt väga kena kook.
Retsept on selline: tehtud copy-paste :) Küll on ikka hea, et leidub selliseid suurepäraseid blogisi.


Retsept ise on järgmine:

Põhi
100 g võid,
 2½ dl nisujahu - ma kasutasin rukkijahu
 2 spl suhkrut, 
½ tl küpsetuspulbrit,
 2 spl vett

Täidis
1½ dl vett,
 1½ dl suhkrut,
 2 spl nisujahu, 
25 g margariini või võid, 
1 sidruni mahl ja riivitud koor, 
4 munakollast

Besee
4 munavalget, 
1½ dl suhkrut

Põhja jaoks sega pehme rasvaine käsitsi ülejäänud ainetega.Lisa vesi ja sega taigen ühtlaseks.Vooderda 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt taignaga.
 Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema.Torka taigen kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja umbes 15 minutit 200 kraadi juures ahju allosas.

Täidise jaoks mõõda ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama.Võta koogipõhi ahjust välja ja vala kissell süvendisse.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. NB! Suhkur lisa alles siis, kui muna on vahus, mitte vahustamise alguses. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Määri või pritsi besee kisselli peale. Minule meeldib lusikaga tõmmata beseele väikesed tipud, siis näeb kook kelmikam välja.Minu koogi põhi on tehtud rukkijahuga.
Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helepruun.Kook maitseb kõige paremini kohe peale jahtumist.Minu kook tuli välja selline:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar